Празничен ритуал в памет на братя Георгиеви се проведе пред паметника им

Празничен ритуал в памет на братя Георгиеви се проведе пред паметника им

С тържествен ритуал, проведен пред паметника на братя Евлогий и Христо Георгиеви в Карлово, бяха отбелязани годишнините от тяхното рождение.
Тържествено слово изнесе кметът на община Карлово и Председател на инициативния комитет за отбелязване на годишнините от рождението на двамата братя – д-р Емил Кабаиванов. „Малко са българите направили толкова много за образованието, културата, просперитета и развитието на България. За нас вълнуващото е, че двамата големи родолюбци, филантропи – братята Евлогий и Христо Георгиеви са карловци…Братя Евлогий и Христо Георгиеви са били хора не на революциите, те са били хора на еволюциите. Това ги различава от нашите традиционни, да ги наречем професионални революционери. Това не намалява тяхното величие. Защото те са знаели как да правят пари, но са знаели нещо още по-важно – да не превръщат парите в ежедневни удоволствия, а да ги превръщат в образование, култура и духовност. Да поддържат българския дух“, каза д-р Кабаиванов.
„…Преди да станат дарители, братя Евлоги и Христо Георгиеви са били успели българи. Това показва цялото разнообразие на таланта роден от всички подбалкански места, не само в Карлово…Ако Левски е дал живота си за освобождение на отечеството, Евлогий и Христо Георгиеви цял живот са мечтаели за преуспяване на отечеството и те са направили много затова. Техният успех не е просто личен, те никога не са искали да бъдат самите те просто богати, защото богатството няма никакъв смисъл, ако не го споделиш. Споделяйки го, те са направили добро в половината балкански държави, не само в България“, каза пред паметника на двамата големи дарители ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков.

Слово, посветено на годишнините от рождението на карловските дарители, изнесе и президентът на Ротари клуб Карлово Здравко Костадинов.
    Поздравителни адреси по повод 200 години от рождението на братя Евлогий и Христо Георгиеви бяха получени от президента на Република България Румен Радев, министъра на културата Боил Банов, народния представител Веска Ненчева, началника на ВА „Георги С. Раковски“ ген. м-р Груди Ангелов и от командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков.
    В тържесвения ритуал участие взеха представителни роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада.
    В знак на признателност пред паметника бяха поднесени венци и цветя. Честването завърши с празнични илюминации.

Вашият коментар

Close Menu