Българи, по-големи от Нобел

Българи, по-големи от Нобел

Дарението на Евлогий и Христо Георгиеви за България е с безпрецедентни размери. То е по-голямо от сумата, която Алфред Нобел завещава след смъртта си. То е по-голямо от завещанието на Джон Харвард за построяването на Харвардския Унивеситет. В същото време, имената им тънат в забвение. Родните историци не написаха нито ред за тях в последните 30 години. Единствената монография на проф. Христо Глушков от Великотърновския университет пази частица от паметта за техния живот и дело.

Днес, техния роден град Карлово, реши да върне паметта на нацията и да покаже на цяла България, какви велики личности е раждала нашата родина. Да покаже техния пример на всички и да постави ценностите, които те са изповядвали на пидестал.

Всички видни личности на гр. Карлово се събраха заедно във Ротари Клуба, събраха средства и учредиха Национални награди Евлогий и Христо Георгиеви за принос към българското общество в областта на Образованието, Дарителството и Бизнеса.

Това са ценностите изповядвани от Братя Георгиеви. Това е мисията на техния Живот и това е тяхното наследство. Това е целта и на Ротари Клуб Карлово – чрез Наградите да постави тези ценности във фокуса на обезверената ни нация.

Благотворителният прием по случй Наградите, получи подкрепата на всички влиятелни хора в града и събра над 13 000лв. като пъва стъпка в това начинание.

Карловци са доказали своята способност да обединяват общността около своите патриотични каузи. По същия начин през 2013 Ротари Клуба в града построи паметник на Братя Георгиеви.

Вашият коментар

Close Menu