Проф. Минко Балкански, сем. Софка и Жельо Желеви и Васил Терзиев с награда „Евлогий и Христо Георгиеви“

Проф. Минко Балкански, сем. Софка и Жельо Желеви и Васил Терзиев с награда „Евлогий и Христо Георгиеви“

Първите национални награди „Евлогий и Христо Георгиеви“ бяха раздадени на тържествена церемония в Софийския университет

На 24-ти май, празника на светите братя Кирил и Методий, ден на българската просвета, култура и славянска писменост, на тържествена церемония в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, бяха раздадени Първите национални награди „Евлогий и Христо Георгиеви за принос към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса”.

Лауреати в трите области станаха:

Проф. Минко Балкански– един от най-големите физици в света и почетен професор в университета „Мария и Пиер Кюри“ за област „Образование”;

Сем. Софка и Жельо Желеви – родители на Валерия Желева – една от жертвите на пожара във влака София-Кардам, носители на наградата „Достойните българи” за 2013-та година, които дариха средствата от полученото държавно обезщетение на 5-те учебни заведения, където е била възпитавана и се e обучавала дъщеря им – за област „Дарителство”;

Васил Терзиев – съосновател на софтуерна компания Телерик (сега „Telerik, a Progress Company“) и образователната инициатива за безплатно обучение „Академия на Телерик“ (сега „Telerik Academy by Progress“), главен директор „Иновации” в Progress – за област „Бизнес”.

Номиниранитеза всяка една от областите бяха излъчени съответно от висшите учебни заведения в България, от хуманитарните и дарителски организации и от браншовите бизнес организации.

Наградата в област „Образование” връчи ректорът на СУ – проф. Анастас Герджиков, а преподавателят по физика в ПМГ ,,Никола Обрешков“ Теодосий Теодосиев я прие от името на проф. Минко Балкански:„Аз съм много радостен ,че имам честта да представлявам Минко Балкански, който е един достоен последовател на братя Евлогий и Христо Георгиеви.”. Номинирани в област „Образование” бяха още проф. д-р Григор Горчев и проф. Христо Глушков.

Отличието в област „Дарителство” връчи Отец Иван от Ихтиман, който използва случая да подкани всеки, който има възможност да дарява, да го прави: „Този, който помага, Бог и на него помага многократно.”, заяви духовникът. При приемането на наградата Софка Желева прочувствено сподели за решението си да дарят средствата от полученото държавно обезщетение за загубата на дъщеря им Валерия: „Ние дарихме скръбта си, превърнахме сълзите си в детски и младежки усмивки”. Номинирани в област „Дарителство” бяха още Иван Анев и Иван Станчов.

Наградата в област „Бизнес”обяви Силва Зурлева, главен консултант на Нова ТВ и член на Управителния съвет на Нова Броудкастинг Груп. Получилият престижното отличие Васил Терзиев заяви: „Бизнес без образование не може и образование без бизнес също. Това са два от стълбовете на едно добре работещо, успешно общество. Надявам се все повече примери да има за тази симбиоза между бизнес и образование, за да може нашата Родина да върви напред.” Номинирани в област „Бизнес” бяха още Светлин Наков и Христо Тенчев.

Раздаването на награди „Евлогий и Христо Георгиеви за принос към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса” бе проведено в най-тържествената част на Софийския университет – фоайето и аулата, където, под светлините на множество прожектори, звездата от Евровизия Поли Генова даде старт на вечерта с акапелно изпълнение на химна на Република България. Водещ на събитието бе Христо Калоферов, а по време на церемонията гостите имаха възможност да чуят още хор „Космически гласове“ и църковният хор на „Свети Седмочисленици“. Събитието бе излъчено по Нова Тв, които са и официални медийни партньори на инициативата.

Вашият коментар

Close Menu