Професорите Минко Балкански, Григор Горчев и Христо Глушков получиха номинации в област образование за „Награди Евлогий и Христо Георгиеви“

Професорите Минко Балкански, Григор Горчев и Христо Глушков получиха номинации в област образование за „Награди Евлогий и Христо Георгиеви“

Право на номинация имаха български граждани, които със своята дейност допринасят за развитие на българското образование във всички негови форми

На 27. април от 11 часа в Аулата на Софийския университет се състоя официалното представяне на номинациите в област образование за „Награди Евлогий и Христо Георгиеви“ 2016 г.

Мисията на наградите е да бъдат издигнати на пиедестал ценностите на братята и идеалът им за просперитет – успех по почтен път, чрез образование, труд и всеотдайност; както и да се намерят и покажат добрите примери днес, като се посочат делата на наши достойни съграждани, които смело вървят по пътя на двамата братя. Право на номинация в област „Образование” имаха български граждани, които със своята дейност допринасят за развитие на българското образование във всички негови форми, а самите номинации са предложени от ректорите на университети в България и се утвърждават от Организационният комитет на национални награди „Евлогий и Христо Георгиеви за принос към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса”.

Проф. д.ф.н. Анастас Герджиков – ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ откри събитието с тържествена реч, в която разказа за приноса на Евлогий и Христо Георгиеви към българското образование. Двамата братя са едни от най-щедрите дарители – изучават десетки български деца в чужбина, финансират настоятелствата на училища, болници, дипломатически мисии, организацията „Добродетелна дружина”. Евлогий Георгиев завещава 6 000 000 златни лева за построяването на Софийския университет, като това дарение е може би едно от най-големите, не само в българската история, а вероятно и в историята на съвременния свят, съизмеримо с наследството на Нобел. В завещанието си той пише: „Само надеждата ми, че ще мога и аз да участвам в преуспяването и величието на Отечеството ми, ме прави да умра спокойно.”

„Братя Георгиеви са пример на цялостно отношение за бъдещето на България. Мощната просвета е това, зад което трябва да застанем всички ние и трябва да намерим голямото си предизвикателство като българи“, заяви журналистът Бойко Василев на събитието.

Програмата продължи с представянето на единствената книга за двамата братя – историческата монография на професор Христо Глушков „Евлогий и Христо Георгиеви – живот и дейност“ от доц. д-р Георги Вълчев, зам. ректор на Софийския университет.

„Това са мъжете-държава през 19-ти век, които дръзват да чертаят бъдещето на българите, още преди да има политическа свобода на България.“, заяви доц. Георги Вълчев и допълни, че братя Георгиеви са осъзнавали, че в основата на всяка икономика и държава стои най-малко един университет: „И Софийският университет, винаги ще носи ореола на първия и най-голям университет.”

„Написах книгата, защото като възпитаник на Софийския университет се чувствам длъжник на двамата братя. Работейки с богатия архив, видях едно последователно родолюбие, достойно за уважението на целия народ“, каза проф. Христо Глушков.

Университетската библиотека на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ получи дарение от 5 книги „Евлогий и Христо Георгиеви – живот и дейност“, лично подписани от професор Глушков.

Номинираните за награда в област образование обяви двигателят на инициативата – медийният експерт Христо Тучев. Това са: най-големият изследовател на дейността на карловските дарители Евлогий и Христо Георгиеви проф. Христо Глушков; един от най-големите физици в света и професор в университета „Мария и Пиер Кюри“ в Париж Минко Балкански и проф. д-р Григор Горчев, пионер във въвеждането на роботизираната хирургическа система da Vinci в Югоизточна Европа. И тримата номинирани са изявени и доказани лидери в професията си.

След номинациите за принос към българското общество в областта на образованието, предстоят и номинации в областта на дарителството и бизнеса, като предложенията за номинации в област „Дарителство” ще бъдат излъчени от хуманитарни и дарителски организации, а номинациите в област „Бизнес” ще предлагат браншовите бизнес организации. Церемонията по връчването на Първите национални награди „Евлогий и Христо Георгиеви” ще се състои на 24 май в Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Сред посланиците на добра воля, които работят за популяризирането на каузата на наградите са: професор Христо Глушков, лицата на X Factor Саня Армутлиева и Заки, продуцентите Магърдич Халваджиян, Светлана Василева, Евтим Милошев, Димитър Митовски, актьорът и продуцент Любо Нейков, актьорът Христо Мутафчиев, оперативният директор на Нова ТВ Вики Политова, генералният директор на БНТ Вяра Анкова, икономистите Красен Станчев и Георги Ганев, председателят на БЧК Христо Григоров и ректорът на СУ „Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков.

This Post Has One Comment

Вашият коментар

Close Menu