Поставиха паметника на братята Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово

Поставиха паметника на братята Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово

Скулпторът Борис Борисов, заедно с арх. Пламен Цанев и Константин Константинов, направиха паметник на братята Евлоги и Христо Георгиеви в родния им град – Карлово. Монументът бе поставен и ще бъде открит на 3 октомври 2013. Той се намира на пешеходната зона в центъра на града. Паметникът представя най-големите дарители на България в прав ръст. „Снимковият материал, който използвахме, бе твърде ограничен. Има една много известна снимка, в която Евлоги е седнал, а Христо – прав. Ние не искахме нашият паметник да бъде такъв, защото според нас подобен тип композиция е фотографска. При една фигурална композиция жестовете и поведението на ръцете са от изключителна важност”, обяснява скулпторът Борис Борисов. В дясната си ръка Евлоги Георгиев държи свитък, на който се четат фрази от финала на неговото завещание: „Само надеждата ми, че мога и аз да участвам за преуспяването и величието на отечеството ми, ме прави да умра спокойно”.

Паметникът на братята Христо и Евлоги Георгиеви в Карлово е висок 3 метра. Металната част е 2.17 м. Използваните материали са месинг и гранит.
„Братята Христо и Евлоги Георгиеви са сложни и противоречиви личности. В края на краищата, по делата, които са останали зад човека, се съди за него. Този завет на Евлоги Георгиев е урок по родолюбие и щедрост, докосване до висши човешки ценности, които за съжаление сега в България отсъстват”, допълни Борис Борисов.
Освен двете бронзови фигури на братята на входа на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, и новия паметник в Карлово, няма друг монумент на най-големите дарители на България.

Вашият коментар

Close Menu