Голям успех на благотворителния бал за ремонт на вилата на Евлоги Георгиев

Голям успех на благотворителния бал за ремонт на вилата на Евлоги Георгиев

Голям успех за родолюбивата кауза постигна благотворителния бал, посветен на Вилата на Евлоги Георгиев. Събитието се проведе в петък вечер и показа, че духът на карловските възрожденци е жив, че дарителската традиция не е минало, че хора с големи сърца винаги откликват на важните за обществото нужди и за човека, който се нуждае от подкрепа. Над 20 000 лева събра благотворителният бал за укрепване на вилата на Евлоги Георгиев, който се проведе снощи в ресторант “Карлово“ в родния град на най-големия български дарител. Да подкрепят благородната кауза за възстановяване на наследството на Евлоги Георгиев дойдоха над 200 души от региона и страната. Сред тях бе заместник-ректорът на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ доц.Георги Вълчев, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, изпълнителният директор на ВМЗ инж. Иван Гецов, директорът на „Българска роза – Карлово“ АД Боряна Кралева, депутатката и бивш кмет на Смолян Дора Янкова, политологът Татяна Буруджиева, представители на големи фирми и банкови офиси, депутати, общински съветници, кметове на населени места, бизнесмени, политици и общественици.
Благотворителният бал бе организиран от Община Карлово, Асоциацията за възстановяване на историческите паметници, Ротари клуб – Карлово и Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Целта на организаторите е чрез серия прояви да съберат пари за изграждане на трите подови конструкции на сградата и за покрив. Сградата, наричана Вилата на Евлоги Георгиев е част от архитектурно- промишления комплекс, изграден по волята и със средства на Евлоги Георгиев. Комплексът включва фабриката за вълнен текстил, административни сгради и дом за управителя на фабриката, наречен след смъртта на дарителя Вилата на Евлоги Георгиев.
Снощи по време на благотворителното събитие присъстващите направиха лични парични дарения. Старт даде кметът на Карлово Емил Кабаиванов, който дари за каузата 1000 лева. Той припомни, че инициативата за възстановяване на сградата е отпреди две години. Тази пролет вилата бе укрепена със средства на общината, като преди това бяха премахнати опасните части от нея. За втория етап на укрепването се очаква подкрепа от страна на Министерството на културата. В понеделник, 24 юни, общината внася документи, с които иска за тази сграда статут на паметник на културата от национално значение, заяви Кабаиванов.
Президентът на Ротари –Карлово Перът Ламбрев припомни огромната дарителска дейност на братя Георгиеви. Той подчерта, че каузата на благотворителната организация, която представлява, е да помага на всяко благородно дело, както и че човешкият дълг на всеки от нас е да помагаме тогава, когато това е необходимо.
България има много значими и знаменити личности, Евлоги и Христо Георгиеви са сред тях, и ние трябва да полагаме усилия делото им да не бъде забравяно, заяви заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Народният представител Веска Ненчева, която е и председател на Асоциацията за възстановяване на историческите паметници в община Карлово, подчерта: „Започнахме тази инициатива, защото вярваме, че вилата и всеки паметник от миналото има живот и в бъдещето. Провеждаме тази благотворителна инициатива в най-дългия, най-светлия ден на годината и вярвам, че това е знак за успеха на нашата кауза, каза още Веска Ненчева. Сговорна дружина ще направи вилата, перифразира тя народната поговорка и вдъхна кураж за успеха на начинанието.
Водещи на събитието бяха актьорите Гергана Стоянова и Симеон Владов. В музикалната програма на бала участваха изпълнители от вокална група „Карловойс“, гайдари от Калофер и танцьори от фолклорен ансамбъл „Розова долина“.
По време на благотворителния бал бяха разиграни на търг няколко ценни предмета . Сред тях стъкленица с розово масло, пита, украсена с рози – символизираща Карлово и Розовата долина, картина на художника Димитър Пачов, показваща очарованието на Старо Карлово.
Дарителската сметка на кампанията ще бъде отворена до 30 септември, а на 3 октомври в Карлово ще се проведе националното честване на 200 години от рождението на Евлоги Георгиев.

Дарителската сметка на кампанията е
ЦКБ, Клон Карлово
IBAN: BG09 CECB 9790 10IO 9649 00

Вашият коментар

Close Menu